Menu Zavrieť

Laboratórium čiastkových výbojov

Vedúci laboratória: prof. Ing. Juraj Kurimský, PhD.

Laboratórium čiastkových výbojov je výskumným a pedagogickým pracoviskom. Je špecializované na merania čiastkových výbojov (PD) a súvisiacimi meracími technikami pre testovanie vysokonapäťových zariadení a komponentov.

Výučba v laboratóriu zahŕňa štúdium rozvoja čiastkových výbojov v dielektriku, pri meniacom sa elektrickom a tepelnom poli, a to pri rôznych usporiadaniach izolačných modelov a vzoriek. Okrem všeobecných metód je laboratórium vybavené aj technikou umožňujúcou záznam a analýzu akustickej emisie čiastkových výbojov. Sú to predovšetkým merania zamerané na využívanie on-line technológií pre sledovanie rozvoja čiastkových výbojov on-line v technologických procesoch. Súčasťou laboratórnych cvičení je takisto aj meranie vlastností izolačných materiálov.

Predmety a výstupy vzdelávania:

  • Bakalárske štúdium: Predmet Meranie v elektroenergetike (základné vedomosti z teórie merania a metrológie, stanovovanie neistôt merania, praktické zručnosti pri realizácii meraní v elektroenergetike a spracovaní dokumentácie o meraní)
  • Bakalárske štúdium: Predmet Technika vysokých napätí (základné poznatky súvisiace s využitím vysokých napätí v elektrotechnike, teoretické poznatky o fyzikálnych procesoch a dejoch prebiehajúcich v plynných, kvapalných a pevných izolantoch)
  • Bakalárske štúdium: Predmet Profylaktika elektroenergetických zariadení (základné poznatky o princípoch a metódach profylaktiky elektroenergetických zariadení, o meracích, testovacích a skúšobných zariadeniach v oblasti techniky vysokých napätí)
  • Inžinierske štúdium: Predmet Diagnostika v elektroenergetike (vedomosti a znalosti o správnom využití prevádzkovej diagnostiky na určenie zmien izolačného systému elektroenergetického zariadenia v dôsledku prevádzkového namáhania pre včasné odhalenie poruchy a zvýšenie jeho životnosti)
  • Doktorandské štúdium: Predmet Dizertačný projekt: Osvojenie si metód vedeckej práce. Prehĺbenie vedomostí z oblasti témy dizertačnej práce. Intenzívnym výskumom dosiahnuť pôvodné vedecké výsledky, akceptovateľné na medzinárodnej úrovni. Doktorand sa vie preukázať schopnosťou tvorivej samostatnej aj tímovej práce pri riešení vedecko-výskumnej úlohy alebo projektu formou prezentovania výsledkov vo forme vedeckých publikácií, v časopisoch a na konferenciách, účasťou v riešiteľských kolektívoch grantových úloh a pod. Je schopný formulovať ciele dizertačnej práce a metódy, ktoré vedú k splneniu jej cieľov. Je schopný navrhnúť a aplikovať vedecké postupy riešenia. Vie prezentovať postupy a dosiahnuté výsledky svojej vedeckej práce.
  • Doktorandské štúdium: Predmet Vedecká činnosť 1-5.: Schopnosť samostatne koncipovať, konštruovať, realizovať a upravovať podstatnú časť výskumu s vedeckou integritou a prispeje pôvodným výskumom k rozšíreniu hraníc vedeckého poznania prostredníctvom realizácie rozsiahleho súboru prác, z ktorých niektoré sú hodné recenzného publikovania. Dosahovanie pôvodných vedeckých výsledkov, akceptovateľných na medzinárodnej úrovni. Na základe realizácie vedeckého výskumu sa absolvent považuje za experta v svojej oblasti.

Výskum je zameraný na PD pochopenie javov a procesov starnutia elektroizolačných systémov v dôsledku vplyvu čiastkových výbojov.

Laboratórium je vybavené striedavými a jednosmernými zdrojmi vysokého napätia a meračmi čiastkových výbojov a meracou technikou pre meranie izolačného stavu:

  • jednosmerný zdroj High Voltage PTS-37.5 DC HiPot Tester 37.5kV
  • striedavý zdroj High Voltage PFT-1003CM 100 kV
  • MPD 600 partial discharge (PD) measurement and analysis system